Diverse Weblinks

Een aantal websites die iets met klassiek vuurwerk, december sfeer en alles wat daar mee te maken heeft, de ‘gewone’ websites laat ik hier achterwege. Naast deze traditionele www websites zijn er veel kanalen e.d. op de sociale media die oud vuurwerk, labels, folders en catalogi als onderwerp hebben, gewoon te veel om op te noemen. Dummy verzamelaars vinden elkaar steeds vaker op dieverse Facebook groepen, het wereldje blijft groeien wat dat betreft.

Oudennieuwarchief.nl

De website van Marty die naast december sferen ook divers ouderwets speelgoed laat zien, de vuurwerk van toen afdeling is zeer groot er echt de moeite waard eens door te lezen. De ‘Vuurpijlen Galerij’ moet je echt gezien hebben, daar is een serie cht unieke pijlen te zien van Weco, Lunig, Zink en Moog-Nico, de echte Duitse klassieke merken. Om helemaal in de sfeer te komen zou ik de ‘Oude kerstkaarten’ sectie willen aanbevelen. Topsite!

Vuurwerkmuseum.nl

Vuurwerkmuseum.nl bestaat sinds 2004, de main-event is de collectie van; duizenden foto’s van (klassieke) vuurwerk artikelen, scans van folders, fabriekcatalogi en andere documenten die iets met oud vuurwerk te maken hebben. Jaren geleden had het museum een levendig forum maar dat is op een enkele website na een beetje stil geworden, op dit moment dan. De foto galerij omvat echt alles wat oud vuurwerk beleving aangaat. Dus ook foto’s van oude Zena Trophy editie’s, museum liefhebber dagen en andere meetings.

Vuurwerkvitrine.nl

Vuurwerkvitrine, een website van Patrick/Afcajax met van alles te beleven: veel fotos van klassiekers, ook in een 360 graden format zodat je het hele artikel goed kan bekijken. Leuke tripreports in beeld en tekst van 2004 t/m 2023. Leuke website zeker als de R in de maand zit en de eerste kruitkriebels komen opzetten.

Vuurwerkarchief.nl

Een geweldige website gespecialiseerd in vuurwerkfolders, die kwamen zo na Sinterklaas en liefhebbers van allerlei leeftijden hebben uren en uren besteedt aan het uitpluizen van de beschikbare folders (bestellijsten). De vuurwerk folder is inmiddels een uitstervend iets, alles draait digitaal en dat heeft ook enorm veel voordelen natuurlijk. Maar, oudjaar nostalgisten zweren bij de klassieke papieren folder. Op deze website vindt je zeker jouw folder terug uit je jeugd. Webstek is in aanbouw, regelmatig komen er nieuwe folders bij.

Kanonslagen.com

Een van de oudste websites over ouderwets vuurwerk en dan alleen knalvuurwerk, bestaat al sinds 2002 en was een jaar later de reden om m’n oude labels weer eens op te graven. Francois heeft de site sinds 2009 niet meer geupdate, dat is jammer maar maakt wel dat de hele website aanvoelt als nostalgie 馃檪

HVLV, Het Vuurwerk Liefhebbers verbond

Niet direct een website die zich met klassiek vuurwerk bezig houd maar wel voor hjet behoud van onze oudjaar/vuurwerk traditie. Zorg er dus voor dat je lid wordt!! Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond is een stichting zonder winstoogmerk, opgericht door en voor vuurwerkliefhebbers. Wij zetten ons met passie in voor imagoverbetering- en het behoud van de Nederlandse vuurwerktraditie. Na het eenmalige verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling van 2020 op 2021 werd ons duidelijk dat het nu, meer dan ooit, noodzakelijk is om een krachtig en eensgezind geluid te laten horen v贸贸r het behoud van deze mooie traditie.

Crackerpacks.com

Crackerpacks.com, een zeer oude website, denk van eind jaren negentig. Laat diverse firecracker labels zien van USA bodem, ook uitleg van het klassificerings systeem van USA verzamelaars hanteren. Leuke site met nog oude HTML bewegende gifjes en andere klassieke site kenmerken.

Flickr; Firecracker Labels

De Flickr groeps pagina met over de 500 labels en fotos van pakjes, naast veel Amerikaanse labels ook diverse Europese, of iig hier bekende, exemplaren.