Voor de geïnteresseerden even een babbeltje over het ontstaan van deze webstek, een wat lijvig verhaal waar je even voor moet gaan zitten, overslaan kan ook natuurlijk.

Ergens in januari 2003 na de oudjaar viering vroeg ik me af; “zijn er geen ex- label verzamelaars die iets op internet doen?” Ik ben toch niet de enigste die in de jonge jaren etiketjes heeft verzameld? Via de in 2003 populaire zoekmachine Altavista kwam ik na een tijdje zoeken terecht op www.kanonslagen.com; de site van François welke Nederlands knalvuurwerk van vervlogen tijden als onderwerp heeft. Dus toch nog in ieder geval één iemand die labels en andere relikwieen heeft van ouderwets vuurwerk. Na wat heen en weer ge-e-mail met François een scanner gekocht en de eerste labels gescant, de labels kwamen letterlijk uit de koffer met lagere school rapporten, zwemdiploma's en andere dingetjes uit m'n jeugd. Het idee van een eigen website was toen compleet afwezig; wist niet eens dat dat kon zonder html wizz-kid te zijn.

 

eerste bannerDe eerste banner van de frontpage 1.0 webstek met links Cor Kouwenaar, nostalgie extremist. :)

 

Ondertussen op AVP seizoen 2003/2004 hadden diverse 'vroegâh dudes' elkaar gevonden op het 'Vuurwerk met de V van Vroegâh' forum topic. De oudere liefhebbers die alleen als stiekeme genieters mee keken met de jeugd hadden nu een eigen hoekje op AVP. Uit alle hoeken en gaten kwamen de oudere vuurwerk genieters te voorschijn, vele met oude foto's, labels, etiketten, antieke dummy's en mooie verhalen en ervaringen. (de website AVP van Arjan Uitman bestaat al een tijdje niet meer'. Een aantal van deze vroegâh dudes zouden later het "Eerste Nederlands vuurwerkmuseum" oprichten. Het scannen van de labels en mailen naar François ging gestaag door (email mocht toen maar 1Mb aan extra data bevatten en duurde uren met de inbel verbinding). Intussen waren er nog meer geïnteresseerden in digitale versies van de labels, dat e-mailen werd veel te veel gedoe, dat moest anders. Toen, in 2004, was het hebben van een eigen site helemaal in de mode en al gauw kwam ik er achter dat ik gratis 25Mb (toen was 25 Mb een enorme ruimte) server ruimte had door mijn WorldAcces internet abonnement. Het duurde even voordat alles naar behoren werkte en heb toen uren zitten prutsen met HTML maar uiteindelijk kon iedereen de labels zelf downloaden vanaf mijn homepage waar alleen via een open directory zip bestanden in stonden. Zo ging dat toen..

 

verz1V.l.n.r. Ikzelf in 1978, mijn oude buurt in die tijd. Zakje vuurwerk van toen, de dag voorraad. Laatste de labels anno nu

 

Van het een komt het ander; al gauw kwam Microsoft Frontpage versie 1.0 op mijn pc en kwam ik er achter dat webpagina's bouwen met zo'n editor helemaal niet zo moeilijk was. Na de sluiting van AVP in februari 2004 echt aan de slag gegaan; twee maanden later kwam m'n labelsite versie 1.0 online. De eerste versie van de site was niet meer dan een verzameling html pagina's met lange tabellen waarin de labels stonden, met een totaal van 120 labels prima te managen. Op een of andere manier groeide het aantal labels door allerlei contacten met vuurwerk importeurs en winkels die oude dummy's beschikbaar stelden. Deze contacten ontstonden min of meer spontaan, mede door het groeiende vuurwerkmuseum.nl; iedere vroegâh dude had tijdens meetings wel iets te verdelen wat ouderwets vuurwerk betrof. De labelsite groeide uit z'n voegen, 25Mb was al niet veel en de html pagina's maakte de site traag en slecht te onderhouden. Er moest dus gemoderniseerd worden. In 2006 begonnen met het 'Coppermine photogallery' script. Was ik net een beetje wegwijs in HTML.. Dus weer in de leer om de MySQL en PHP basis beginselen onder de knie te krijgen. Het domein roelwijngaarden.com geclaimt met een paar honderd Mb server ruimte. 

 

banner 2De tweede banner, nog steeds lekker chaotisch, fragmenten van tientallen labels en fotos.

 

 

In oktober 2006 kreeg ik contact met Jan. Eindelijk; Er was dus nog iemand die de label verzameling uit zijn jeugdige jaren niet bij het oud papier had gezet (Er zijn té veel oud verzamelaars die dat gedaan hebben). Tijdens de Zena Trophy (Een vuurwerk show wedstrijd voor particulieren) in Baarle kreeg ik het krat met mappen in bruikleen, de scanner stond in januari 2007 weer rood gloeiend. De verzameling van Jan bevat veel exemplaren die ik zelf niet bezit en loopt door t/m halverwege de jaren 90. (Ik ben gestopt met verzamelen zo rond 1987), een goede uitbreiding dus. Op 1 augustus 2007 00:00 kwam de uitbreiding online, op die warme zomer avond zaten de die-hard vroegâh dudes te wachten op het 00:00 moment, gekker moest het niet worden. :) In 2007 gebeurde er weinig nieuws, wel kreeg de categorie 'moderne labels' meer aandacht Dit betreft paklabels van knalvuurwerk van Nederlandse bodem maar ook van andere Europese landen. Klein siervuurwerk en vuurpijlen, meestal de modellen die al meer dan 20/30 jaar mee gaan. 

 

verz2V.l.n.r. Fragment jaren 70 folder, voorraadje uit 1980. Het herdertjes artwork zonder logo's en teksten, ultra klassiek.

 

Maar toen; Eind 2008 heeft Maurijn via marktplaats een zeer omvangrijke label verzameling gekocht via de zoon van een label verzamelaar, deze man heeft van af de jaren 70 tot en met begin deze eeuw uiterst nauwkeurig alles verzameld, het kleinste verschil was een reden om het label te archiveren. Als voorbeeld de Tri-Colour Fountain, een echte klassieker, daarvan zitten er vijftien verschillende in de collectie; en dat zijn alleen de ouderwetse modellen van meer dan 25 jaar oud. Het totaal aantal labels is ongeveer 1500 stuks, de meeste minimaal 15 jaar oud. Maurijn had zelf geen zin in een eigen website maar wilde wel graag dat de labels via internet voor alle liefhebbers zichtbaar zouden worden. Je voelt 'm al aankomen..


De Maurijn collectie zou via mijn webstek de liefhebbers bereiken, dat was het doel. De bestaande inrichting van de site was begin 2009 niet geschikt voor deze aantallen labels, na lang wikken en wegen besloten om niet voor te borduren op de oude setup maar compleet opnieuw te beginnen. In maart 2009 ging de bestaande site off-line voor de verbouwing; volledig over op het populaire CMS Joomla 1.5.

 

banner 3De derde banner, prachtig artwork gemaakt door Francois. De banner is niet meer in gebruik maar ik word er nog steeds blij van..

 

In November kwam Rob met het grote nieuws dat z'n label verzameling (jaren 70 en 80) terug gevonden was, heel goed nieuws voor Rob uiteraard maar ook voor het inmiddels groeiende leger liefhebbers van klassiek vuurwerk; ook deze (de ontbrekende) labels zijn op genomen in de gallery. Bij Rob z'n verzameling een groot aantal bekende maar ook een aantal totaal nieuwe modellen. Als je het niet meer verwacht en alles wel gezien denkt te hebben duikt er tóch weer wat nieuws op. Archeologie bedrijven (zoals Jan dat altijd zegt) op consumenten vuurwerk van weleer blijft een bezigheid met verrassingen.

Zo rond juni 2015 dacht ik wel 'even' te updaten naar Joomla 3.4; dat verliep zo dramatisch dat we de server maar compleet leeg gemaakt hebben. De frisse start maakte het tweetalig maken van de webstek ook een stuk eenvoudiger. Het 'vuurwerk nostalgie' gebeuren wordt steeds internationaler lijkt wel, door sociale media, Ebay, etc is het steeds eenvoudiger geworden om over de grens heen te kijken.